CSS

Wednesday, January 16, 2013

Muffin Pisang The Best

\

Assalamualaikum..

Maaf sangat sangat tak sempat nak jalan2 bersantai kat blog kawan2..
sesungguhnya.. masa sangat membatasi pergaulan sosial ku.
Cuma sempat apdate kat blog dan kat fb ketika anak2 masih lagi lena.
Yang kesekolah selamat ke sekolahnya.

Nak share resepi muffin yg paling best kat tekak saya.
Paling best dimakan suam panas.. Tapi stil mengancam dimakan sejuk.
Resepi popular ketika zaman fotopages mencapai tahap gemilang
yeke kak Madihaa? hehe

Lets check it out da recipe!!






Muffin Pisang Sedap
Asal: Ana Penang fp
sumber: fp kak Madihaa 

BAHAN A 
400 gm butter cair 
300 gm (6 biji) telur 
200gm susu segar 

BAHAN  B 
600gm pisang dilecek 
400gm gula castor (saya kurangkan sedikit) 
1 tsp garam 

BAHAN C 
550 tepung superfine 
2 tsp baking powder 
2 tsp sodium bikarbonate 

Double boil butter sampai cair dan sejukkan sebentar. *izah cairkan aje atas api.Pukul sedikit telur dan campurkan ke dalam susu segar, gaul sebati. Sementara itu lecek pisang dan campurkan gula dan garam. Gaulkan sebati sehingga gula agak hancur. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan bahan A dan B dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul hingga sebati jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya bersatu. Sendukkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar 180 C selama 20-25minit. 


Nota: Jika ingin membuat marble boleh diasingkan sedikit adunan dan campurkan 2 sudu besar serbuk koko atau adunan kelihatan coklat . Tuangkan ke dalam muffin cup dengan diselang-selikan kedua-dua adunan.







Tuesday, January 15, 2013

Bolu Kukus Pelangi Putih Telur




Assalamualaikum

Weh miss korang lah. Sangat merindui saat gigih mengupdate belog dulu2. Sekarang pun melonjak2 kemahuan mengupdate belog terutama bila masak menu baru. Kalau menu sup bayam lawan ikan kering, kalau diupdate jugak kang ada yang sajes tutup belog lak kaang kan. ngeh ngeh..

Korang semua pa kabar? lemak semakin susut? apa? semakin banyak bermesuarat pibg dlm dinding perut. uiss uishhh.... tak leh den nak tolong.. hahaha..

Sebenarnya kan.. apa tadi nak bagitau.. lupa dah pulak.. ketuk kepala sikit..lupa jugak. tapi tula.. rindu nak berblog dan mengapate cerita2 masak2.. tpi masa sangat mengganasi diriku. Masa 24 jam mcm tak cukuppp.. mana bersilat kat dapor lagi, nak berkungfu ngan budak2 lagi, mana nak kilat kuku lagi, nak tengok drama sinetron mata-buntang-bila-hero-hilang-ingatan lagi, mana nak mengemop, mengilat , membuang habuk *perasan rajin padahal baju 4 bakul tak berlipat lagi, itupun nak mintak laki beli bakul baru.. *ngapa tah pedih ulu hati perli diri sendiri.. :-P

dah dah.. jauh benor tersasau topik yang nak tunjuk menu baru yang yamilises dan gediks sikit..

Bolu kukus putih telur yang tak berapa nak pelangi. Gara2 muaz dok goncang baju ummi dia time nak tuang kaler. Stress bukan kaler idaman. saboo jela nak.. 

terima kasih kak wan.


Bolu yang sangat lembut. Lembut tahap berapa? Nak tahu, gi pecah telur.. untuk setengah adunan resepi ni menggunakan lebih kurang 8 biji telur. jadi 1 adunan lebih kurang 16 biji tlur. ada berani? muahahaa






BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR 

 Sumber : K1 
Rujukan : Ibutio 

 Bahan A: 
500 ml putih telur 
300 gm gula pasir 
1 sudu besar cake emulsifier (ovellete) 
1/2 st garam 

 Bahan B: 
100 ml susu cair 
50 gm mentega cair (satukan) 

 Bahan C: 
1 st baking powder 
250 gm tepung gandum 
25 gm susu tepung (ayakkan) 

 Bahan D: -izah letak rose essence ngan pandan paste
1 st pasta strawberry 
1 st pasta lemon 
1 st pasta mocca 
1 st pasta pandan 


 Cara Membuatnya: 
1. Sapukan marjerin dan lapikkan kertas loyang bersaiz 9 inc 
2. Pukul putih telur, gula ovellete dan garam sehingga kembang dan kental 
3. Ayak tepung gandum, susu dan baking powder. 
4. Campur susu cair dengan mentega cair 
5. Masukkan campuran tepung gandum ke dalam bancuhan putih telur, kacau rata 
6. Tuang campuran susu, kacau rata 
7. Bagi adunan menjadi 3 @ 4 bahagian. 
8. Campur masing - masing adunan dengan macam-macam perasa. 
9. Tuang adunan lapisan pertama ke dalam loyang . 
10. Kukus selama 7 minit 
11. Lapiskan lapisan kedua. 
12. Kukus selama 7 minit. 
13. Lakukan sehingga lapisan terakhir dengan kaedah yang sama. 
14. Untuk lapisan terakhir, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit